ΒΙΒΛΙΑ

Βιβλιονετ - Λυσίου λόγοι

Βρείτε το:

Πολιτεία - Λυσίου λόγοι

Πρωτοπορία -  Λυσίου Λόγοι

Ευριπιδης - Λυσίου λόγοι

Booksplus - Λυσίου λόγοι

Public - Λυσίου λόγοι

 


-----------------

Βασίλειος Θεοδωρακόπουλος, Ph.D.

Βασ. Θεοδωρακόπουλος

Λυσίου λόγοι, Βασίλειος Θεοδωρακόπουλος Λυσίου Λόγοι

Βασίλειος Θεοδωρακόπουλος, Ph.D.

 

Γλώσσα: Νεοελληνική απόδοση και Αρχαίο κείμενο

Επιμέλεια: Λίλυ Πανούση

Έκδοση: Δεκ. 2015

Σελίδες: 176

ISBN: 978-618-82275-1-4

Λιανική τιμή: € 15.53

 

 

ΛΥΣΙΟΥ ΛΟΓΟΙ

- Κατά Ερατοσθένους
– Υπέρ του Αδυνάτου
– Υπέρ του Ερατοσθένους φόνου απολογία
- Παράρτημα
(Κριτική του έργου του Λυσία υπό Διονυσίου Αλικαρνασσέως)

«…Εσείς όμως, μολονότι βρισκόσαστε σε δύσκολη θέση, θορυβώντας αντιδράσατε και είπατε ότι δεν πρόκειται να δεχθείτε αυτές τις προτάσεις. Γιατί γνωρίζατε ότι στη συνέλευση εκείνης της ημέρας θα αποφασίζατε για τη δουλεία ή την ελευθερία σας.»

 «… Ακόμα, οι δυνατοί μπορούν να αδικούν όποιον θελήσουν, χωρίς οι ίδιοι να φοβούνται τίποτα, ενώ οι αδύναμοι δεν μπορούν, ούτε όταν θίγονται, να αντιμετωπίσουν αυτούς που τους αδικούν.»

«…Εγώ πάντως, νομίζω ότι όλα τα κράτη γι’ αυτό έχουν τους νόμους, για να καταφεύγουν σ’ αυτούς οι άνθρωποι για όσα ζητήματα έχουν πρόβλημα και να βρίσκουν τι πρέπει να πράξουν.»

Δεν πρόκειται για το 2016, αλλά για τους πάντα επίκαιρους Λόγους του Λυσία.

Από τους 34 λόγους του Λυσία, του σπουδαιότερου δικανικού λογογράφου της Αττικής ρητορείας,  επιλέχθηκαν, μεταφράστηκαν και προσφέρονται –αρχαίο κείμενο και μετάφραση– τρεις:  Κατά Ερατοσθένους, Υπέρ του Αδυνάτου και  Υπέρ του Ερατοσθένους φόνου απολογία.

Η απλότητα, η σαφήνεια, η συντομία αλλά και η πρωτοτυπία των λόγων του, η καθαρή απόδοση των χαρακτήρων τού εκάστοτε ομιλητή, οι στρατηγικοί ελιγμοί στην επιλογή των επιχειρημάτων, ανάλογα με την κατηγορία, τον κατήγορο και τον κατηγορούμενο είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά χάρη στα οποία ο Λυσίας  θεωρείται «ο ικανότερος  και πιο ευχάριστος απ’ όλους τους ρήτορες», όπως αναφέρει ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς, το αρχαίο κείμενο του οποίου με την αντίστοιχη μετάφραση του κλείνουν το βιβλίο αυτό.


Το βιβλίο ξεκινά με ένα περιεκτικό βιογραφικό, ενώ κάθε λόγος εισάγεται με λεπτομερές σημείωμα για το ιστορικό περιβάλλον και τα δεδομένα και μετά από το αρχαίο κείμενο και τη μετάφρασή του, ακολουθεί αναλυτική κριτική.

=====================================
=====================================

Ο Λυσίας θεωρείται ο καλύτερος λογογράφος της αρχαιότητας.

Γεννήθηκε στις Συρακούσες και ήλθε στην Αθήνα μαζί με τον πατέρα του Κέφαλο, τον οποίο είχε μετακαλέσει ο Περικλής και τον είχε καταστήσει ισοτελή πολίτη.

Στην εφηβική του ηλικία ο Λυσίας μετανάστευσε για μερικά χρόνια στους Θούριους, όπου διδάχτηκε τη ρητορική τέχνη από τον Τισία και τον Νικία.

Το 412 π.Χ., μετά την ατυχία των Αθηναίων στη Σικελία, επανήλθε στην Αθήνα και μαζί με τον αδερφό του Πολέμαρχο ασχολήθηκε με το εργοστάσιο κατασκευής ασπίδων και μαχαιριών, που είχε ιδρύσει ο πατέρας του στον Πειραιά.

Από το εμπόριο των προϊόντων του εργοστασίου τους οι δύο αδελφοί απέκτησαν μεγάλη περιουσία και αναδείχτηκαν σημαντικοί οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες της πόλης.

Εξαιτίας της οικονομικής τους επιφάνειας και των δημοκρατικών τους φρονημάτων έπεσαν θύματα των Τριάκοντα τυράννων (404 π.Χ.). Η περιουσία τους καταστράφηκε, ο Πολέμαρχος σκοτώθηκε και ο Λυσίας κατάφερε να δραπετεύσει στα Μέγαρα.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας ο Λυσίας επανήλθε στην Αθήνα και αμέσως εμφανίστηκε στο δικαστήριο ως κατήγορος κάποιου Ερατοσθένη, ενός από τους Τριάκοντα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο του αδερφού του Πολέμαρχου.

Τότε (403 π.Χ.) εκφώνησε ο ίδιος τον λόγο του Κατά Ερατοσθένους, που στην ουσία αποτελεί δριμύ κατηγορητήριο εναντίον των τυραννικών καθεστώτων όλων των εποχών.

Από την εποχή εκείνη και ύστερα ο Λυσίας έμεινε χωρίς περιουσία και αναγκάστηκε να ασκήσει το επάγγελμα του λογογράφου, από το οποίο απέκτησε και φήμη και χρήματα, δεδομένου ότι, χάρη στις αρετές των λόγων του, έγινε περιζήτητος συνήγορος των πολιτών που είχαν ανάγκη να εμφανιστούν στα δικαστήρια είτε ως κατήγοροι είτε ως κατηγορούμενοι.

Ο Λυσίας είναι ο κυριότερος δικανικός λογογράφος της Αττικής ρητορείας.

 

Για παραγγελίες: Εκδόσεις γιαλός, τηλ. +30 210 6546089, info@gialosbooks.gr