ΒΙΒΛΙΑ

Βιβλιονετ - Ντικινσον - Δαμολη

Βρείτε το:


Πολιτεία - Δώρα του βυθού

Ευριπίδης - Δώρα του βυθού

Πρωτοπορια - Δώρα του βυθου - Λιντμπεργκ


 

 

 

Anne Morrow Lindbergh

Λιντμπεργκ - Δωρα του βυθουVithos promotion low res

Δώρα του Bυθού

Anne Morrow Lindbergh

Μετάφραση: Κυριακή Σαρζετάκη

Διόρθωση & Επιμέλεια: Μαρία Δαμολή,
                                       Δέσποινα Ζηλφίδου

Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλική

Τίτλος πρωτοτύπου: Gift from the Sea

Ελληνική έκδοση: 2010

Σελίδες: 125, μαλακό εξώφυλλο

ISBN: 978-960-99111-1-5

Λιανική τιμή: 16,73 €

 

 

Μπορεί μια γυναίκα να βρει το νόημα της ύπαρξής της απομονωμένη σ’ ένα νησί; Τα κοχύλια πώς την βοηθούν στην αναζήτησή της;

 

Στα ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ, ένα βιβλίο μικρών εκθέσεων που προσφέρουν παρηγοριά και έμπνευση, η Anne Morrow Lindbergh περιγράφει το δικό της ταξίδι στα βάθη του εαυτού της και αποκαλύπτει μια μικρή νησίδα βεβαιότητας με όστρακα και μαργαριτάρια πολύτιμα.

 

Απομονώνεται για μερικές εβδομάδες σ’ ένα μακρινό νησί. Απερίσπαστη, προσπαθεί να επικεντρώσει στην ουσία και στο νόημα της ύπαρξης του ανθρώπου και ιδιαίτερα της γυναίκας. Χρησιμοποιεί τα κοχύλια που βρίσκει στην παραλία σαν οδηγούς, σύμβολα και παραδείγματα για να απεικονίσει τα στάδια της εσωτερικής της αναζήτησης. Κάθε κοχύλι είναι κι ένα ταξίδι προς την ομορφιά, τη γαλήνη, την επαφή με την αλήθεια της. Μέσω του βιβλίου κοινωνεί τα δώρα του βυθού γενναιόδωρα, όπως της τα χάρισε η θάλασσα.

 

Η Anne Morrow Lindbergh ξεκίνησε να γράφει πολύ νέα και στο Πανεπιστήμιο άρχισε να παίρνει τις πρώτες διακρίσεις. Τα διηγήματα, οι εκθέσεις και τα ημερολόγια που έγραφε αξιολογούνται ως μικρά έργα τέχνης.

 

Η ζωή της άλλαξε ριζικά όταν παντρεύτηκε τον πιλότο Charles Lindbergh. Στη διάρκεια του γάμου τους το θρυλικό ζεύγος έκανε πολλές αναγνωριστικές πτήσεις διερευνώντας κατάλληλες διηπειρωτικές διαδρομές για την αεροπλοΐα.

 

Το 1931 έγινε η ίδια πρώτη γυναίκα κάτοχος διπλώματος πιλότου αεροπλάνου. Είχε αναπτύξει ιδιαίτερες ικανότητες στη νυχτερινή πλοήγηση με τη βοήθεια των αστερισμών. Για τη συμμετοχή της στις αεροπορικές εξορμήσεις τιμήθηκε επανειλημμένως με βραβεία και μετάλλια.

Τα πρώτα της βιβλία ήταν περιγραφικά, εμπνευσμένα από αυτά τα ταξίδια. Συνέχισε να γράφει και διακρίθηκε ως σημαντική συγγραφέας και ποιήτρια.

 

Το 1932 βίωσε την απαγωγή και τον τραγικό θάνατο του πρωτότοκου γιου της, ενώ αργότερα μεγάλωσε άλλα πέντε παιδιά, τρεις γιους και δύο κόρες.

 

Το 1955 γράφει το βιβλίο GIFT FROM THE SEA (ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ), το οποίο έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Έκανε πολλές επανεκδόσεις, μεταφράστηκε σε 45 γλώσσες, και η επετειακή έκδοση των πενήντα χρόνων το 2005 είχε μεγάλη επιτυχία και έγινε η αφορμή να επανεκτιμηθούν οι αξίες και τα μηνύματα που μεταφέρει το αξιόλογο αυτό έργο.

 

Η κόρη της, Reeve Lindbergh, στην εισαγωγή της επετειακής έκδοσης γράφει:

"... νομίζω πως το βιβλίο αυτό προσφέρει στους αναγνώστες μια πρωτόγνωρη αίσθηση ελευθερίας. Είναι δύσκολο να περιγραφεί, μα πιστεύω πως αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που το βιβλίο συνεχίζει να είναι τόσο αγαπητό και να διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Μιλώ για την ελευθερία που έρχεται μετά την απόφαση του να παραμένει κανείς ανοιχτός, όπως η μητέρα μου, στην ίδια τη ζωή ό,τι κι αν φέρνει: χαρές, λύπες, επιτυχίες, αποτυχίες, πόνο, θαλπωρή και, βέβαια, πάντα αλλαγή. Μέσω των δικών της εμπειριών και χάρη σ’ έναν πυρήνα εσωτερικής ηρεμίας, συνειδητά στο «εδώ και τώρα», η μητέρα μου αθόρυβα έζησε ελεύθερη τη δική της ζωή μέσα στην ίδια τη ζωή, και μακάρι όλοι να κάναμε το ίδιο..."

 

Ένα βιβλίο σταθμός, στο οποίο επιστρέφει κανείς συχνά, σαν αγαπημένο κρησφύγετο διακοπών ή σαν μια γωνιά του κήπου κάτω από τα αστέρια. Ένας παλιός φίλος, μια παρηγοριά και ευλογία. Μια ανάσα που φέρνει μυρωδιές απ’ την αρμύρα της θαλασσινής αύρας.

 

Για παραγγελίες: Εκδόσεις γιαλός, τηλ. +30 210 6546089, info@gialosbooks.gr